„Szolgáltatásunk egyfajta biztosítás” – Wolf András értékesítési igazgatónk a kihelyezett termékfejlesztésről

Kipattan egy jó üzleti ötlet. Jönnek a társak, s a latolgatás: versenyképes lesz-e az elgondolás. A potenciális befektetőnek azonban pár mutatós dia a jövőképről, stratégiáról nem elég. Ám hogyan lehetne a lehető legszínvonalasabban bemutatni a prototípust? Wolf András, a BlackBelt Technology értékesítési igazgatója a kihelyezett termékfejlesztést (outsourced product development) ajánlja.

„Mi akkor jövünk a képbe, ha a színes-szagos, már meglévő honlap nem elég és működő technológiai megoldásra, alkalmazásra van szükség” – hangsúlyozza a szakember.

Céljuk, hogy egy kezdő vállalkozást már a legelején a legmegfelelőbb, az adott cégre szabott technológiával indítsanak el. Ne kelljen hajmeresztő összegeket kidobni akkor, ha történetesen egy kockázati tőkésnek vagy üzleti angyalnak kell bemutatni termékének, szolgáltatásának egy már működő prototípusát. „Már akkor elkezdjük a munkát, amikor egy startupnak még csak pár ügyfele van, és együtt megyünk velük egészen a többezres kliensszámig. Egy kezdő cég nem tudná magától így felskálázni a kapacitásait, márpedig ez egy rejtett műszaki kockázatot jelent. Szolgáltatásunk tehát afféle biztosítás a kisvállalkozások és befektetőik számára is.”

Sokan „okosban” próbálják ezt megoldani: gyorsan fejlesztenek valamit a prezentációra, ám minthogy menet közben a startup és az ötlet is módosul, kikristályosodik, e kezdeti rendszerek általában a kukában landolnak. „Mi ellenben egy stabil, cég specifikus, egyedi műszaki környezetet alkotunk, amely alkalmas a módosításra, modellezésre, akár új prototípus létrehozására. Ettől időtálló és hosszútávon működő a megoldásunk”.

Szerverparkok helyett

Nagyon lényeges elem, hogy ezek nem a startup cégek saját szerverén futnak, hanem egy webes központi rendszeren keresztül, amely felhő alapú, s azokra jellemzően weboldalon keresztül lehet regisztrálni. E megoldás skálázható, azaz a szolgáltató által nyújtott szint szabadon alakítható a cég ügyfeleinek számától, kihasználtságtól függően. „A lokális hardverrel rengeteg probléma van, és jellemzően néhány év alatt elavul. Szakembereink ezzel szemben felhőbe költöztetik az alkalmazást, és azt méretben folyamatosan optimalizálják. A különbség havonta komoly összegekben mérhető”. A BlackBeltnél távoli eléréssel dolgoznak; a legprofesszionálisabb hazai és nemzetközi felhőszolgáltatókkal állnak kapcsolatban, őket ajánlják ügyfeleiknek. Segítenek az időtálló és megfizethető technológia kiválasztásában.

Ügyfeleiknek saját fejlesztésű JUDO platformjuk mellé konzultációt (ún. DEVOPS tanácsadást) is biztosítanak. Együtt gondolkoznak klienseikkel, fejlesztéseik a termékfejlesztés életciklusát is követik, vezérlik.

Problémák helyett rendszerek

Szakmai rutin és jelentős megtakarítás – e kettőt garantálja a BlackBelt. Mindehhez nincs szükség nehézkes tárgyalásokra, találkozókra. „Szükség esetén videokonferenciákon egyeztetünk, ha pedig azt kéri az ügyfél, akkor a teljes megoldást üzemeltetéssel átadjuk számára. Be tud jelentkezni azokba a szerverekbe, ahol fut az alkalmazása. Ha ellenben úgy dönt, hogy ránk bízza az üzemeltetést, azt is vállaljuk. A lényeg: problémákkal keresnek meg bennünket, az együttműködésünk végén pedig létrejön egy új és egyedi rendszer”.

Számos szektorban dolgoztak már a telekomtól a pénzügyin, kiskereskedelmin át a logisztikáig és az orvos technológiáig. Nemcsak magyar, de nyugati piacokra is fejlesztenek. „Azáltal, hogy sok iparágban működünk, változatos üzleti problémákkal találkozunk. Mi ezeknek vagyunk a specialistái. Olyan helyzetekre keresünk megoldást, amelyeket korábban még senki nem orvosolt.”

A BlackBelt a fiókban lapuló üzleti ötletek megvalósításában is segít. Melyik cég ne ismerné a problémát, ami abból fakad, hogy a menet közben felmerülő innovációk idő és erőforrás hiányában évekig kallódnak, és sok esetben végleg el is felejtődnek? Minthogy a fő tevékenység hozza a bevételt, onnan nem lehet forrásokat átcsoportosítani. Wolf András csapata azonban vállalja, hogy e terveket valóra váltja. Közben pedig – minthogy ők hangsúlyozottan csak a technológiai oldalt ismerik és képviselik professzionálisan – az üzleti ötlet is biztonságban van. „Nálunk jó kezekben vannak a megvalósítandó üzleti elképzelések. A saját iparágunkhoz értünk, más cégek ötleteinek piacképességét nem tisztünk megítélni, így azzal nem foglalkozunk. Elkötelezettek vagyunk azonban a régóta dédelgetett tervek technológiai megvalósításában. Ügyfeleink hosszú távú, megbízható partnerei szeretnénk lenni.”


Vissza a Tech Corner oldalra