„Szolgáltatásunk egyfajta biztosítás” – beszélgetés Wolf András, értékesítési igazgatónkkal

Kipattan egy jó üzleti ötlet. Jönnek a társak, s a latolgatás: versenyképes lesz-e az elgondolás. A potenciális befektetőnek azonban pár mutatós dia a jövőképről, stratégiáról nem elég. És itt jön a dilemma: hogyan lehetne a lehető legszínvonalasabban bemutatni a prototípust?

„Mi e ponton jövünk a képbe, azaz akkor, ha a színes-szagos, már meglévő honlap nem elég: működő technológiai megoldásra, alkalmazásra van szükség – hangsúlyozza Wolf András, a BlackBelt Technology értékesítési igazgatója.

Céljuk, hogy egy kezdő vállalkozást már a legelején a legmegfelelőbb technológiával indítsanak el. Ne kelljen hajmeresztő összegeket kidobnia akkor, ha történetesen egy kockázati tőkésnek vagy üzleti angyalnak kell bemutatnia termékének, szolgáltatásának egy már működő prototípusát. „Már akkor elkezdjük a munkát, amikor egy startupnak még csak pár ügyfele van, és együtt megyünk velük egészen a többezres kliensszámig. Egy kezdő cég nem tudná magától így felskálázni a kapacitásait, márpedig ez egy rejtett műszaki kockázatot jelent. Szolgáltatásunk tehát afféle biztosítás a kisvállalkozások és befektetőik számára is.”

Sokan „okosban” próbálják ezt megoldani: gyorsan fejlesztenek valamit a prezentációra, ám minthogy menet közben a startup és az ötlet is módosul, kikristályosodik, e kezdeti rendszerek általában a kukában landolnak. „Mi ellenben egy stabil műszaki környezetet alkotunk, amely alkalmas a módosításra, modellezésre, akár új prototípus létrehozására”.

Szerverparkok helyett

Nagyon lényeges elem, hogy ezek nem a startup cégek saját szerverén futnak, hanem egy webes központi rendszeren keresztül, amely felhő alapú, s azokra jellemzően weboldalon keresztül lehet regisztrálni. A felhő megoldást azért preferálják a BlackBeltnél, mert skálázható, azaz a szolgáltató által nyújtott szint szabadon alakítható a cég ügyfeleinek számától, kihasználtságtól függően. Minthogy utóbbi folyamatosan változik, szerencsés – és ami talán a legfontosabb: költséghatékony – ha ehhez egy technológiai megoldás képes folyamatosan alkalmazkodni. „A lokális hardverrel rengeteg probléma van: ha egy cég megvásárolja akár a legnagyobb szervert is, az néhány év múlva elavul, így lehet mellé venni egy újat. Pillanatok alatt hatalmas és méregdrága szerverpark épül így ki, amely csak viszi az áramot. Szakembereink ezzel szemben felhőbe költöztetik az alkalmazást, és azt méretben folyamatosan optimalizálják, menedzselik. Egyszerűen hangzik, de nem az. Ez egy szakma, amelyhez csapatunk remekül ért. A különbség pedig havonta komoly összegekben mérhető.”

A BlackBelt koncepciójának lényege tehát, hogy mindent a felhőben tárolnak, működtetnek. Távoli eléréssel dolgoznak; a legprofesszionálisabb hazai és nemzetközi felhőszolgáltatókkal állnak kapcsolatban, velük működnek együtt, őket ajánlják ügyfeleiknek. Segítenek az időtálló és megfizethető technológia kiválasztásában.

Ügyfeleiknek saját fejlesztésű JUDO platformjuk mellé konzultációt is biztosítanak, amellyel felhőbe tudják költöztetni technológiai megoldásaikat. Emellé szolgáltatót is javasolnak. Együtt gondolkoznak klienseikkel, fejlesztéseik a termékfejlesztés életciklusát is követik, vezérlik.

Problémák helyett rendszerek

Szakmai rutin, és jelentős megtakarítás – e kettőt garantálja a BlackBelt. Mindehhez nincs szükség nehézkes tárgyalásokra, találkozókra. „Szükség esetén videokonferenciákon egyeztetünk, ha pedig azt kéri az ügyfél, akkor a teljes megoldást üzemeltetéssel átadjuk számára. Be tud jelentkezni azokba a szerverekbe, ahol fut az alkalmazása. Ha ellenben úgy dönt, hogy ránk bízza az üzemeltetést, azt is vállaljuk. A lényeg: problémákkal keresnek meg bennünket, az együttműködésünk végén pedig létrejön egy új rendszer”.

Számos szektorban dolgoztak már a telekomtól a pénzügyin, kiskereskedelmin át a logisztikáig és az orvos technológiáig. Nemcsak magyar, de nyugati piacokra is fejlesztenek.
„Azáltal, hogy sok iparágban működünk, változatos üzleti problémákkal találkozunk. Mi ezeknek vagyunk a specialistái. Olyan helyzetekre keresünk megoldást, amelyeket korábban még senki nem orvosolt.”

A BlackBelt a fiókban lapuló üzleti ötletek megvalósításában is segít. Melyik cég ne ismerné a problémát, ami abból fakad, hogy a menet közben felmerülő innovációk idő és erőforrás hiányában évekig kallódnak, és sok esetben aztán végleg el is felejtődnek? Minthogy a fő tevékenység hozza a bevételt, onnan nem lehet forrásokat átcsoportosítani. Wolf András csapata azonban vállalja, hogy e terveket valóra váltja. Közben pedig – minthogy ők hangsúlyozottan csak a technológiai oldalt ismerik és képviselik professzionálisan – az üzleti ötlet is biztonságban van.


Vissza a Tech Corner oldalra